Heeft u een leesbril nodig?

TEKENEN VAN PRESBYOPIE/Ouderdomsverziendheid

Na de 40 is het niet altijd vanzelfsprekend meer om objecten van dichtbij scherp te zien. Dit is vaak goed te merken tijdens het lezen of het werken op korte afstand. Het lezen van kleine leestekens op bijvoorbeeld smartphones en tablets kan ook tot problemen leiden. Deze tekenen kunnen wijzen op ouderdomsverziendheid.

WAT VEROORZAAKT PRESBYOPIE?

Bij presbyopie is er eigenlijk geen sprake van een visuele afwijking. Het woord zegt het al, ouderdomsverziendheid is het gevolg van het ouder worden van het oog. Een natuurlijk proces waar in principe iedereen mee te maken krijgt. Naarmate we ouder worden neemt de elasticiteit van de ooglens af. Deze wordt als het ware ‘harder’. Voor het scherp zien van objecten op korte afstand moeten we accomoderen, oftewel de ooglens boller maken. Dit wordt moeilijker naarmate de elasticiteit van de ooglens afneemt.

KIJK-OPLOSSINGEN VOOR PRESBYOPIE

In geval u bovenstaande tekenen herkent adviseren wij u om allereerst vrijblijvend een afspraak te maken bij ons. Wij kunnen u adviseren over de beste kijkoplossing voor uw levensstijl, zodat u vooral kunt blijven doen wat u graag doet. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel meer oplossingen dan een apart leesbrilletje of een ouderwetse bifocale bril. De nieuwste generatie Varilux multifocale brillenglazen zorgen voor scherp zicht op alle afstanden

Bijziendheid/Verziendheid/cylinder afwijkingen

Bijziendheid/Myopie
Wanneer u bijziend bent, kunt u objecten van veraf niet goed zien. Brillenglazen of contactlenzen kunnen dit probleem corrigeren.

Tekenen dat u bijziend bent

  • U heeft moeite met het scherp zien van woorden of afbeeldingen op een whiteboard, bioscoopscherm of televisie;
  • kentekenplaten en verkeersborden zijn wazig;
  • kinderen die bijziend zijn zitten mogelijk vooraan in de klas of heel dicht bij de TV.

U kunt ook last hebben van de volgende symptomen:

  • hoofdpijn;
  • vermoeide ogen;
  • samenknijpen van de ogen.

Verziendheid/Hypermetropie

Mensen met verziendheid kunnen objecten van veraf goed zien, maar hebben moeite met het zien van dichtbij. Brillenglazen of contactlenzen kunnen dit verhelpen.

TEKENEN VAN HYPERMETROPIE

U heeft moeite met het scherp zien van objecten van dichtbij. Misschien valt het u op dat u steeds uw ogen samenknijpt of vermoeide ogen krijgt wanneer u leest of de computer gebruikt. Mogelijk heeft u ook last van hoofdpijn omdat uw ogen zich in moeten spannen om scherp te zien.

VERZIENDHEID CORRIGEREN

Verziende mensen hebben moeite om objecten van dichtbij waar te nemen. Dit maakt lezen, schrijven en het kijken naar digitale schermen lastig. Deze aandoening kan behandeld worden met speciaal gevormde brillenglazen of contactlenzen. Om te corrigeren hoe het licht op het netvlies komt, zijn de glazen aan de zijkant dunner dan in het midden.

Cylinder/astigmatisme
WAZIG OF VERSTOORD ZICHT
Astigmatisme kan wazig zicht, hoofdpijn en vermoeide ogen veroorzaken. Het is een veelvoorkomend probleem en kan verholpen worden met voorgeschreven brillenglazen.

TEKENEN VAN ASTIGMATISME

Veelvoorkomende maar milde symptomen van astigmatisme zijn wazig zicht, hoofdpijn, vermoeide ogen en leesproblemen. U kan ook last hebben van verstoord zicht van dichtbij en veraf, onscherp perifeer zicht, moeite met het onderscheiden van bepaalde vormen en details, onvermogen om horizontale en verticale lijnen te onderscheiden.

ASTIGMATISME CORRIGEREN

Wanneer u zelf niet merkt dat u een probleem heeft, kan astigmatisme vastgesteld worden tijdens een oogonderzoek. Zelfs wanneer u slechts milde symptomen heeft, zullen brillenglazen uw zicht aanzienlijk verbeteren. Brillenglazen kunnen ook de effecten van astigmatisme vertragen. De brillenglazen zullen speciaal ontworpen worden om de afwijkende vorm van het hoornvlies – die astigmatisme veroorzaakt – te compenseren. Wij kunnen u adviseren over de verschillende mogelijkheden.

Openingstijden

Breng gerust een bezoek op een van onze locaties. Wij staan u graag te woord voor een passend advies.

Maandag: 13.30 – 18:00 uur*
Dinsdag: 9.00 – 18:00 uur
Woensdag: 9.00 – 18:00 uur
Donderdag: 9.00 – 18:00 uur
Vrijdag: 9.00 – 18:00 uur
Zaterdag: 9.00 – 16:00 uur

*Geldt alleen voor Prinsenbeek, voor overige vestigingen bekijk de contactpagina